Lønforsikring - for en mere sikker privatøkonomi
Når man pludselig står uden arbejde, kan det for de fleste være problematisk – ikke mindst økonomisk set – og selve frygten for ledighed kan være noget, som løbende kan genere et element af stress i hverdagen. Med en lønforsikring slipper du for mange af dine økonomiske bekymringer.
Med en lønforsikring kan du nemlig få sikret op mod 80% af din løn, typisk i det første år, du går ledig, og du vinder dermed lidt tid til at finde et nyt job, uden at være nødsaget til at foretage større ændringer i bolig- og de mere overordnede livsforhold. Mange vælger en lønforsikring som et tilskud til dagpengene. At miste sit job er noget, der kan ske for os alle, og ikke alle bryder sig om at have denne risiko hængende over hovedet. Har du familie og børn, kan det være afgørende for dig, at dine nærmeste ikke oplever materielle afsavn i din ledighedsperiode. Med de økonomiske fordele, som en lønforsikring tilbyder dig, kan du skabe ro på hjemmefronten og lave en fokuseret jobsøgning uden at spilde unødvendig energi på at flytte eller sige nej til diverse fritidsaktiviteter og ferier.
Stabilitet eller improvisation
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvilken type man er, og hvordan man er stillet på arbejdsmarkedet. Man bør ligeledes tage hensyn til de familiære forhold, når man tegner en lønforsikring. Er du single, nyuddannet fra en attraktiv uddannelse, og har du masser af energi og få bekymringer, er det måske ikke så slemt endda at stå uden arbejde for en stund. Det er ganske givet lidt irriterende og måske også et mindre nederlag, men det er ikke noget, som ikke kan ændres relativt hurtigt, og måske kan du i virkeligheden ”nøjes” med dine dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse. Har du derimod en familie, sidder med bolig- og billån, en allerede arrangeret konfirmation og planlagt ferie, kan det virke ret uoverskueligt at blive ledig. Følelsen af nederlag forstærkes af følelsen af, at dine nærmeste også lider på grund af din personlige situation. Det handler om det psykiske behov for sikkerhed for den enkelte. Der er nogen, som lever mere improviseret, ikke bekymrer sig så meget og ikke lider under materielle afsavn, mens andre har behov for stabilitet og oplever en pludselig ændring af de fysiske rammer som noget ganske uoverskueligt og energikrævende. For sidstnævnte type kan en lønforsikring være afgørende.
Kan en lønforsikring betale sig?
Mange fagforeninger tilbyder dig muligheden for at tegne en lønforsikring. Inden du siger ja til en lønforsikring, skal du dog overveje, om det overhovedet kan betale sig for dig at tegne denne form for forsikring. Ligger dit lønniveau under det aktuelle dagpengeloft, så vil en lønforsikring ikke kunne betale sig. De enkelte udbydere stiller desuden en række forskelligartede krav til dig, bl.a. med hensyn til lønniveau og ansættelsesforhold, ligesom prisniveauet kan variere utroligt meget. Typisk betaler du nogle hundrede kroner om måneden for en lønforsikring. Du kan dog også finde lønforsikringer, der er endnu billigere, men her bør du være ekstra opmærksom på, hvor meget du egentlig får dækket og over hvor lang tid. Lav derfor en grundig research både af indhold, krav og priser for de forskellige lønforsikringer!