Lønforhandling
Mange af os står over for at skulle forhandle løn på et eller andet tidspunkt i vores karriere. Man kan forberede sig på mange måder til denne situation, og det kan godt betale sig - helt bogstaveligt talt - at bruge noget tid på denne opgave.
Når du er til lønforhandling, er der forskellige aspekter, du kan fokusere på. Det vigtigste, og som definerer din hovedløngruppe, er naturligvis dit uddannelsesniveau og den tid, du har været på arbejdsmarkedet. Men der er også mange andre faktorer, som du kan benytte dig af i lønforhandlingen. Det er en fordel at undersøge markedet og kende de øvre og nedre økonomiske rammer, så du ikke ender med at sige ja til noget, du senere fortryder. Du bør dog heller ikke skyde over målet, så du måske ”mister point” hos din arbejdsgiver ved ikke at være realistisk. Vær klar i dine prioriteringer og lav gerne en liste. Det er jo ikke kun lønnen, du forhandler, men også rammerne for dit arbejde. Hvis du allerede er ansat på arbejdspladsen, kan du fremhæve diverse argumenter, som understreger din sag, så du ikke blot lægger ud med en bemærkning à la ”jeg vil gerne have mere i løn”. Argumentér på velovervejet vis og gør klar til at kæmpe for dine ønsker, da din arbejdsgiver med al synlighed ikke lige giver sig med det samme. Det kan i øvrigt være ganske nyttigt at tænke på lønforhandlingen over en længere periode, så du løbende noterer dine succeser på arbejdspladsen samt de vellykkede arbejdsgange, hvor du har haft en finger med i spillet, og som er stærke kort i en fremtidig lønforhandling.
Lønforhandlingens psykologi
Lønforhandling har rigtig meget at gøre med psykologi. Kan du læse din arbejdsgiver, og føler du dig sikker i din sag, kan du opnå gode resultater. Det er nemmest at arbejde på sit personlige udgangspunkt og være godt hjemme i, hvorfor man er valgt til et job, og hvilke styrker det er værd at fremhæve i lønforhandlingen. Mener du for eksempel, at du bør have mere i løn på grund af markedet eller diverse lønstatistikker? Eller handler det snarere om, at du har så gode kompetencekort på hånden, at arbejdsgiveren er interesseret i netop dig, hvorfor du bør spille lidt ”hard to get”? Under alle omstændigheder er det en god idé at forberede sig grundigt på, at lønforhandling er et psykologisk spil. Det er en del af det at have et job og skifte job. Nogle er bedre til dette spil end andre, og nogle synes, det er sjovere end andre. Man bør dog tage det dybt alvorligt, fordi det kan have meget konkrete udslag for ens arbejdsliv, men man bør dog ikke tage det som en endegyldig vurdering af ens professionelle liv eller endnu mindre ens person. Man kan sagtens være en superb kemiingeniør uden at kunne finde ud af at forhandle sig frem til en rimelig løn. Du kan ligeledes være en middelmådig souschef i en virksomhed og have en god fornemmelse for, hvad din chef lægger vægt på og således få forhandlet dig frem til en overraskende god løn. Lønnen eller lønforhandlingen er som sagt ikke en endegyldig vurdering af dit arbejde. Det kan være en god idé at afmystificere lønforhandlingsøjeblikket, da det vil give dig mulighed for at bruge humor og være tilpas afslappet til at kunne læse din modspiller og måske endda gøre plads til improvisation! Forberedelse er dog altid det vigtigste nøgleord.
8 Tips inden en lønforhandling